Saltar al contenido

Salvador Espriu i Sepharad

22 febrero 2010

Salvador Espriu

Fa vint-i-cinc anys que ens va deixar l’escriptor i poeta Salvador Espriu. Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya i Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (1982), Doctor Honoris Causa per les Universitats de Barcelona i Tolosa de Llenguadoc i un dels quatre primers fundadors de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Pel seu compromís cívic, per la seua lluita per la llibertat i contra la dictadura franquista, al 1982 va rebutjar la Creu d’Alfons X el Savi.

El seu llibre més popular és La pell de brau (1960), que el convertí popularment en el poeta nacional de Catalunya. La seua obra s’ha traduït a un grapat de llengües, i moltes vegades ha set proposat pel premi Nobel de literatura.

Salvador Espriu va servir diferent sobrenoms per a designar llocs geogràfics reals. Per exemple, per fer referència a Arenys de Mar dins la seua obra, fa servir el mot Sinera, o Alfaranja quan vol tractar de Catalunya. L’escriptor fa servir Sepharad per parlar d’Espanya, o de tota la Península Ibèrica en general, agafant la mateixa paraula que utilitzaven els jueus que foren expulsats al 1609.

Sepharad és també el meu primer sobrenom, el nom fictici que vaig adoptar quan començava dins el món de la informàtica. Fou per culpa del propi Salvador Espriu, quan estudiava la seua obra i la seua figura a l’escola. Hem va sobtar i sorprendre que algú fes servir un sobrenom, un nom diferent per amagar part de la seua identitat. Tant hem va interessar que vaig decidir optar per Sepharad com la meua identitat digital. Fa pocs anys he transformat aquest sobrenom a vicentejuan però… a la primera xarxa social on vaig partipar, el Fotolog, encara faig i faré servir el sobrenom de Sepharad. I al joc multijugador massiu i online (MMORPG) The Lord Archmage, dins els seus fòrums, els més veterans encara recorden el jugador Sepharad.

2 comentarios leave one →
  1. 22 febrero 2010 0:28

    Moltes vegades no cal un sobrenom per dur una màscara. Hi ha noms ben visibles que no deixen de ser una tapadora o un personatge fictici i grotesc.

    També aquest any fa 50 any de la seva obra Pell de brau: un moment molt adequat per recordar-lo i reivindicar-lo.

Trackbacks

  1. Bitacoras.com

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: