Saltar al contenido

Dia Mundial de la SIDA

1 diciembre 2010
Taula per la SIDA

Taula per la SIDA

Dia Mundial de la Sida. 1 de desembre de 2010. Davant la nova realitat del VIH, romp els teus prejudicis.

El dia 1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la SIDA on es vol fer una crida d’atenció sobre la situació actual del nostre país i de la nostra Comunitat Autònoma. Actualment ens trobem en una situació diferent de fa uns anys, on la taxa de SIDA s’ha reduït gràcies a la major disponibilitat dels tractaments, que han fet que l’esperança de vida de les persones seropositives hagi augmentat. Però no podem oblidar que segueix sent alarmant que les noves infeccions per VIH no aturin d’augmentar.

El col·lectius que treballem amb aquesta problemàtica veiem que hi ha hagut una clara relaxació pel que fa a les conductes preventives i no hi ha una percepció de risc. Sembla que el VIH/SIDA és un tema que ja no preocupa, i s’ha perdut consciència de què es tracta d’una problemàtica greu que ens afecta a tots i a totes. Les diferents organitzacions de les Illes Balears que treballem la problemàtica del VIH/SIDA, tant a nivell de prevenció, com d’atenció i tractaments agrupats a la plataforma Taula per la SIDA, volem donar un missatge a la societat i als responsables polítics. Per això ens unim a les reivindicacions plantejades des de la Coordinadora Estatal de VIH/SIDA (CESIDA):

– Que l’Administració emprengui i millori les iniciatives i accions socio-sanitàries dirigides a pal·liar aquesta situació, contant amb les entitats que treballem dia a dia i de manera directa aquesta realitat amb l’objectiu de seguir una mateixa línea d’intervenció.
– Que les institucions responsables fomentin l’educació afectivo-sexual en els centres educatius i promoguin el sexe segur amb l’ús del preservatiu.
– Que l’Administració garanteixi l’intercanvi de material d’injecció per tal de reduir la transmissió del VIH/SIDA entre persones drogodependents. Volem incidir en què el VIH no es transmet, tan sols, mitjançant relacions sexuals, ja que el consum de drogues per via parenteral és, també, una via de transmissió. Que no estan garantits els Punts d’Intercanvi de Xeringues sense estigma, en especial en relació a la població reclusa i col·lectius, en exclusió social, usuaris de drogues.
– No és acceptable reduir les costes sanitàries, en detriment de la qualitat de vida de persones que viuen amb el VIH, no és acceptable. No es pot permetre que es torni a valorar la possibilitat de canviar a tractaments amb genèrics menys efectius que d’altres antiretroviral nous i més moderns. No es pot reduir el cost de mitjans pel tractament de la lipodistròfia, que augmenta l’estigma social d’aquesta malaltia.
– Que els mitjans de comunicació, element essencial per fer arribar la nostra lluita i que ajuden a transmetre el nostre missatge de manera global, siguin conscients de què aquesta és una realitat que, a diari, afecta a tot el món.
– Que no es continuïn vulnerant els Drets Fonamentals de les persones que viuen amb el VIH i que l’accés als serveis sanitaris, laborals, formatius, de participació, l’educació i d’oci, així com l’accés en igualtat de condicions a una vivenda o contractar una assegurança de vida sigui de la mateixa manera per a totes les persones.

Ja fa 29 anys des del primer diagnòstic de VIH i no deixen d’aparèixer nous casos, especialment entre el col·lectiu de joves. El 45% de les noves infeccions es donen entre els 15 i 24 anys, així com un nombre de cada vegada més elevat en dones i poblacions especialment vulnerables com són les persones que viuen per davall de l’umbral de pobresa i les persones que es troben privades de llibertat.

El nostre lema d’aquest any va dirigit tant a les persones que viuen amb el VIH, així com a la resta de societat. A dia d’avui, segueixen existint prejudicis que fan que les persones que viuen amb el virus siguin rebutjades i excloses, motiu pel qual moltes d’aquestes persones no volen fer-se visibles a la resta de la societat.

Volem reivindicar, ben alt i ben clar, que el VIH/SIDA no existeix únicament el dia 1 de Desembre, que és quan cada any sortim al carrer per reivindicar els drets d’aquest col·lectiu. Cal recordar que cada any es produeixen en el món 2,7 milions de nous casos, la qual cosa suposa que cada dia s’infecten a tot el món prop de 7.400 persones. De totes aquestes noves infeccions, cada any prop de 2 milions de persones perden la vida per aquesta causa.

Gràcies als avanços en els tractaments s’ha aconseguit que les persones que viuen amb aquest virus millorin la seva qualitat de vida. No obstant, aquests avanços són quasi inaccessibles per aquelles persones que es troben en una situació d’exclusió social. A la nostra societat aquest fet és, senzillament, inacceptable i a la resta del món…. també.

Avui som aquí per fer-vos partícips d’aquesta realitat que a tots ens afecta i per, juntament, rompre tots aquells prejudicis que són més destructius que el propi virus.

Taula per la SIDA

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la lluita contra la SIDA, Taula per la SIDA ha organitzat avui dimecres 1 de desembre de 2010, de 10h a 14h a la Plaça d’Espanya de Palma:

– A les 10h: Inici de les activitats a la Plaça d’Espanya, amb música.
– A les 12h tindrà lloc la lectura del Manifest d’aquest any, a càrrec de Neus Albis i amb la presència de diverses autoritats de les nostres Illes.
– De les 12.30h fins la 13.30h: música en directe a càrrec del grup Muntaner Duo.

Paral·lelament a les activitats es repartiran materials d’informació, sensibilització i prevenció envers el VIH/SIDA.

I també avui dimecres 1 de desembre, a les 19:30h a l’Aula número 1 de la Fundació Sa Nostra (c/ Concepció 12 de Palma):

Taula Rodona: Perspectives de l’atenció socio-sanitària a les persones afecdtades pel VIH/SIDA. Reptes futurs. Amb:
– Isabel Vizcaino, Psicòloga i Vocal de VIH-SIDA del Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears (COPIB).
– Carmen Cifuentes, Medicina Interna del Hospital F. Son Llàtzer.
– Margalida Buades, Directora General de Salut Pública i Participació.
– Joan Lluis Llull, President d’ALAS.
– Sonia Justo, psicòloga d’ALAS i moderadora.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: