Skip to content

Declaració XIII Trobada Triangle Jove

23 octubre 2011

XIII Trobada Triangle Jove Ciutadella Menorca

XIII Trobada Triangle Jove. Els temps estan canviant 2.0. Ciutadella, 21, 22 i 23 d’octubre de 2011.

L’aparició de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ja fa uns anys que és una realitat i, com a tal, ha entrat també a formar part del dia a dia de les entitats juvenils; sobretot si tenim en compte que és entre el jovent on aquestes han incidit més. Si aquestes eines han canviat els hàbits de bona part de la societat en què vivim, òbviament han canviat també les maneres de fer i de comunicar-se de l’associacionisme juvenil. Aquest ja no es comunica igual ara que uns anys enrere, ni amb el mateix llenguatge, ni amb els mateixos formats i suports, així com tampoc s’organitza igual.

Conscients d’estar immersos en aquest procés de canvi continu, la joventut associada de les entitats del Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB), del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana (CJCV) i del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) s’han trobat aquest cap de setmana a Ciutadella (Menorca) per a treballar, debatre i posar en comú les potencialitats i limitacions que tenen les TIC per al moviment associatiu juvenil. No des d’un punt de vista aliè, sinó tot el contrari, a partir de l’ús quotidià i intensiu que en fem i que volem, per tant, que sigui responsable i encara més eficaç.

Constatem que:

• Tot i ser majoritàriament nadius digitals, l’accés i ús de les TIC per part d’infants i adolescents requereix l’acompanyament de pares, mares i escola i la implicació de la societat en general. Com qualsevol eina, l’ús que se n’acaba fent té a veure amb l’aprenentatge i l’educació rebuts, i fer que aquests siguin crítics depèn de tots aquells agents.

• La presència de les TIC en una quantitat cada vegada més gran de gestions i usos quotidians ens obliga a una competència digital important. De no garantir-la, incorrem en un risc evident de fractura social entre els que l’assoleixin i els que no.

• No treballar a fons aquesta consciència i responsabilitat pot suposar un risc de no utilització de formes de participació col•lectives, i una participació més individual, puntual i de poc recorregut.

• Que les TIC estan permentent mantenir vincles constants entre membres d’entitats allunyats físicament i superar distàncies dificultoses en termes de mobilitat, especialment en el cas de les Illes i el País Valencià, o de certes parts de Catalunya, o fins i tot entre els tres territoris. No trencar aquests vincles ajuda a fomentar la cohesió interna de les associacions i el manteniment de la implicació del jovent associat.

• Que la irrupció de les TIC ha amplificat processos de mobilització i transformació social. L’extensió del seu ús ha permès la visibilització d’esdeveniments que no solien rebre l’atenció dels mitjans de comunicació tradicionals.

Compromisos i reivindicacions:

• Assumim, com a entitats, el nostre paper en la formació de l’ús de les TIC per part del jovent i en la promoció d’un ús responsable i crític d’aquestes eines. Considerem molt necessària la tasca educativa d’entitats que treballen per una joventut compromesa i transformadora.

• Demanem que l’Administració pública aprofiti les TIC per fomentar processos de participació ciutadana, augmentar la transparència i millorar l’eficàcia de les gestions.

• Demanem que tots els agents educatius s’impliquin en garantir la competència digital dels ciutadans i, per tant, la igualtat d’oportunitats en aquest terreny.

• Demanem que l’Administració pública adopti el programari lliure i no contribueixi al manteniment de l’actual situació de monopoli empresarial.

• Demanem que cap entitat pública ni privada pugui condicionar, limitar o censurar l’accés universal a la informació, opinió i coneixement mitjançant les TIC.

Ciutadella, 23 d’octubre de 2011

Àngela Garcia, Presidenta de la Fundació Triangle Jove.

Marta Carrió, Presidenta del CJIB.

Carmen Robles, Presidenta del CJCV.

Benjamí Aguilar, President del CNJC.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: