Skip to content

Les Illes Balears és on més ha augmentat el cost d’accés a l’habitatge en propietat

7 diciembre 2011

OBJOVI. Observatorio Joven de Vivenda en España

El CJIB demana al nou govern una llei que garanteixi l’accés a l’habitatge digne.

Segons l’OBJOVI (Observatorio Joven de Vivienda en España), els joves de les Illes Balears han de destinar a l’habitatge un 65% de mitjana del seu sou. Aquesta taxa varia en funció del sexe, per les diferències salarials entre els homes i les dones: un home jove ha de destinar un 60% d’aquest sou, mentre que una dona jove ha d’arribar fins quasi el 70%. Aquesta dada s’ha de combinar tenint en compte que el límit tolerable per destinar a l’habitatge és d’un 30% del nostre sou. Així, el jovent d’aquesta terra, literalment duplica la taxa recomanada de risc d’inversió en habitatge. Balears és la tercera comunitat de l’Estat espanyol on els joves s’han de sacrificar més per poder accedir a un habitatge. Només al País Basc (70%) i Barcelona (69%) superen les xifres de les Illes.

Una altra dada que cal tenir en compte, i que torna a evidenciar les dificultats d’emancipació del jovent, es la diferència entre els ingressos reals i els ingressos mínims necessaris per poder adquirir un habitatge. De mitjana estatal els joves cobren un 78,17% menys dels diners necessaris per accedir a un habitatge, un valor molt per davall del de les nostre Illes, on la diferència entre salari real i salari necessari es del 117%. En clau de gènere ens trobem un 100% per els homes i un 135% per les dones. Aquest percentatge reflectit en xifres es tradueix que el jovent cobra de mitjana uns 14.000 euros anuals nets, quan el sou necessari real és d’uns 32.000 euros per tal de respectar el 30% d’endeutament assumible.

L’OBJOVI indica que les Illes Balears és la comunitat autònoma a on al llarg del darrer any més ha augmentat el cost d’accés al mercat de l’habitatge en propietat. D’un nivell d’endeutament inicial del 43% dels ingressos nets d’una llar jove, en el segon trimestre de 2010 hem passat al 49.5% actual. Aquesta pujada no es deu a un increment del preu de l’habitatge lliure, sinó a la pujada del tipus d’interès per part de les entitats bancàries, a la retallada dels plaços d’amortització, i molt especialment a la progressiva pèrdua de la capacitat adquisitiva de la població jove. L’empitjorament de les condicions de feina, que es tradueix en una disminució del volum total d’ocupació del 12.93% en només dos anys, provoca un progressiu descens dels ingressos d’una llar jove del 9.14% en comparació amb el segon trimestre de 2010. Balears es la quarta comunitat autònoma amb menys poder adquisitiu per llar jove.

Aquestes dades es tradueixen en que només un 51% de la població jove (fins els 35 anys) s’ha pogut emancipar. I que d’aquest 51º%, un 28% ho fa entre els 30 i els 35 anys. Aquesta situació comporta un vertader retard en la evolució personal i ciutadana normal de qualsevol jove.

Davant aquesta situació el CJIB demana al Govern de les Illes Balears i a l’administració competent:

– Una llei que garanteixi l’accés a l’habitatge digne i adequat de titularitat pública: que el seu cost no superi el 30% dels ingressos nets anuals.

– Un parc públic de habitatge de lloguer, on el seu cost no superi el 10% dels ingressos anuals. Garantint una política ferma d’aposta del lloguer com alternativa real a la compra de vivenda.

– El control del preu del sol lliure, i la radicalització de les lleis en contra de l’especulació i corrupció del mercat de l’habitatge.

Anuncios
2 comentarios leave one →

Trackbacks

  1. Bitacoras.com
  2. URL

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: