Saltar al contenido

Sa trencada de pinyons de Tot Sants

31 octubre 2013

Per cinquè any consecutiu l’Institut d’Estudis Eivissencs organitza la festa de Sa Trencada de pinyons de Tot Sants, amb la ferma voluntat de recuperar una festivitat que en els darrers anys s’ha vist deixada de banda per altres costums aliens a la nostra cultura.

Enguany, i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Eivissa i l’associació Es Retorn, la Trencada se celebrarà as Portal Nou, a la ciutat d’Eivissa, a partir de les 16.30 h. Parades i demostració en viu d’artesania, panellets, bunyols, cafè caleta, o xocolata calenta acompanyaran la trencada de fruits secs, així com una xacota pagesa: sonadors, glosat, redoblat, gaites…

Destinat al públic en general, ja sigui local, de pas o nouvingut, esperam reforçar el coneixement de cert costumari que està essent desplaçat per altres celebracions.

Sa trencada de pinyons de Tot Sants.

Tots Sants és una festa dedicada al record i la relació amb els difunts. És tradició visitar els cementeris i dipositar corones i rams de flors sobre les tombes dels familiars i amics. Aquestos espais de repòs, normalment tranquils i silenciosos, s’omplen aquest dia de gent, de flors i de vida. Amb el temps, però, ha canviat molt la relació que la societat té amb la mort i, per tant, també s’ha transformat la festa. Sense aquest canvi de mentalitat no es pot entendre la ràpida acceptació d’altres models de festa, com Halloween, que fan de Tots Sants una festa lúdica, i que fan referència a un seguit de personatges de la literatura fantàstica i el cinema. Una celebració que més que recordar els difunts juga amb un imaginari banalitzat de la mort, i per tant més fàcilment assumible.

A les illes, les tradicions de tipus religiós, les misses i les pregàries, es complementen amb d’altres més alegres com són el costum d’obsequiar els infants amb rosaris fets de dolços i fruites confitades, i les postres típiques d’aquestes dates, els panellets de pinyons.

One Comment leave one →

Trackbacks

  1. Bitacoras.com

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: